Home » Lumea digitală » Turismul digital 3D

Turismul digital 3D

Publicat: 14.04.2008
Aveti timp si bani ca sa calatoriti prin toata lumea? Probabil ca putini veti raspunde afirmativ. Eu si majoritatea celor nascuti in anii ’70-’80 am cunoscut lumea de la TV. Din fericire, am invatat sa ne adaptam la generatia internet, care ne ofera un tur gratuit al lumii. Asa incepe turismul digital!

Te plimbi gratis pe strazile New York-ului
Creatorii site-ului Everyscapes promit sa creeze o versiune virtuala a lumii reale. Pe www.everyscape.com, vei vedea sus o interfata video pe care se deruleaza diverse imagini ale unei locatii alese de tine. De pilda, pentru inceput, ti se propune un tur detaliat al vestitei Union Square din San Francisco. „Lipind“ foarte multe imagini panoramice, creatorii iti vor da impresia ca te plimbi realmente pe strazile orasului american, care sunt presarate cu tot felul de indicatii aplicate digital pe poze si accesabile cu mausul. Poti alege sa faci turul automat, caz in care site-ul te plimba ca un ghid profesionist, sau sa hoinaresti de unul singur, ajutat doar de maus. Ca sa mergi inainte, apesi sageata care indica directia respectiva. Daca vrei sa te invarti cu 360 de grade, tii apasat butonul din stanga al mausului si il rotesti.

Miscarea e aproape naturala, de parca te-ai afla intr-adevar acolo si te-ai roti incet pe calcaie. Singurul lucru care intrerupe reveria este faptul ca nici un element din poza nu se misca. In stanga interfetei se afla o fereastra cu aplicatia Google Maps, sincronizata cu aceasta ca sa te orientezi mult mai usor in spatiu – un fel de GPS. Si daca n-ai rabdare sa te plimbi cu sagetile din interfata, ajunge sa dai un clic pe harta respectiva ca sa te pozitionezi exact in zona pe care doresti s-o vizitezi. Dincolo de faptul ca te poti plimba pe strazi fara sa dai 1.000 USD pe bilet, experienta are si valoarea de pura orientare la locul „faptei“.

Si daca iti chiar doresti sa mergi pana acolo, dar nu stii pe unde s-o apuci, studiezi sistemul de transport al destinatiilor. In stanga sus, ai un meniu de unde selectezi categoriile care te intereseaza. Daca indici „Transportation“, dai de toata lista cu statiile de metrou si autobuz si le vezi cu ochii tai atat pe harta, cat si fizic, ca sa-ti poti construi la nevoie un ansamblu de repere. New York-ul este doar un exemplu. Din meniul cu destinatii aflat in partea de jos, poti alege mai multe orase americane (deh, site-ul e al lor), dar si cateva atractii din Beijing, printre care Orasul Interzis. Marturisesc ca m-am plimbat prin el o ora intreaga cu gura cascata, de parca as fi fost unul dintre vizitatorii care apar in pozele respective. Nu mi-a placut insa faptul ca nu merge sa intri in cladiri, ci doar sa le admiri de afara.
Daca tot esti in vacanta, nu vrei sa cumperi ceva?
Fondatorul Everyscapes, Mok Oh, nu se afla la prima tentativa de genul asta. In 2006 a lansat un alt site similar, pe nume SuperTour Travel (http://travel.supertour.com). Aici esti invitat la un tur aproape complet al Miami Beach, Florida. Interfata grafica este aproximativ identica, pentru ca a fost realizata cu acelasi soft Mok3 creat de Oh. Menirea initiala a aplicatiei era sa reproduca medii interactive pentru jocurile video, preluate din realitate. Seful companiei spera sa scoata niste bani din „cartografierea“ la cerere a magazinelor si sediilor de companii. CEO-ul Jim Schoonmaker se asteapta ca patronii de magazine sa inteleaga importanta imersiunii virtuale a clientilor in spatiile acestora, pentru a le promova brandul si imaginea. „Acolo au investit ei bani. Asta trebuie sa arate clientilor“, spune Jim. In viitor, Jim spera sa adauge in interfata si alte functii, de pilda posibilitatea de a cumpara online dintr-un magazin dupa ce ai intrat virtual in acesta. Site-ul va fi lansat in toamna 2008 si te va purta deocamdata prin trei orase americane: San Francisco, Boston si New York. Creatorii mai au in plan includerea unor avataruri controlate de utilizatori (ca in jocurile video sau in lumea virtuala Second Life) si adaptarea aplicatiei pentru telefoanele mobile. Daca reusesc sa incorporeze si o functie de comunicare online intre vizitatorii site-ului, vom putea spune ca avem de-a face cu o tentativa de Metavers.
Survoleaza Italia!
Vrei sa te plimbi cu avionul pe deasupra insulei Elba?
Daca intri pe site-ul  www.rete.toscana.it/sett/pta/cartografia_sit/sit/elba3d/it/start.htm, te teleportezi fix in avionul personal (pe care habar n-aveai ca il ai), „stationat“ pe cerul insulei. In partea de jos a aeronavei ai o mansa pe care, daca o misti cu mausul, dirijezi avionul (bineinteles, virtual). Ai la dispozitie chiar si aparate de bord, plus o maneta de control al vitezei. Daca ti se pare o copilarie, in dreapta jos dai clic pe „Direzionale“ (totul este scris in italiana) si uneltele de navigare se schimba in sageti directionale. Hartile sunt de calitate foarte buna, bazandu-se pe imagini luate din satelit, dar nu te astepta sa dai zoom pana ajungi sa vezi oamenii la lucrul campului.

O alta viziune
Ideea de turism digital i-a suras si departamentului de cercetare de la Microsoft. Si cand motivezi bine de tot niste varfuri in domeniul programarii, nu mai ai de-a face cu jucarii. Ce-a iesit? Photosynth, un soft online care coreleaza pozele dintr-o anumita sursa (de pilda, cele de pe Flickr), in functie de continut si de punctul din care au fost facute, pentru a recrea imaginea tridimensionala a unui anumit loc. Daca iei de pilda toate pozele de pe Flickr pe care le-au facut oamenii in Piata San Marco si le cuplezi ca pe niste piese de puzzle, vei putea vedea obiectivul turistic din toate unghiurile posibile si te vei plimba pe-acolo ca pe la tine pe-acasa.

Poze gasesti pe toate „drumurile“ online. Tot secretul sta deci in tehnologia cu care le „convingi“ sa se lase asamblate automat in puzzle-ul despre care vorbeam. Softul celor de la Microsoft strange intai fotografiile si le selecteaza in functie de elementele care apar in cadru. Cu alte cuvinte, programul „vede“ daca, de pilda, o fantana apare in mai multe poze, chiar daca acestea au fost facute din diferite unghiuri si de la diferite distante. Apoi, setul de poze care contine aceleasi elemente este analizat, pentru a se determina exact locatia din care a fost facuta fiecare fotografie. Orice punct in spatiu este definit pe trei axe, asa ca, dupa calcularea pozitiei, este usor (pentru niste programatori, bineinteles) sa monteze pozele acolo unde trebuie. Pe cat de complicata pare tehnologia, pe atat de prietenoasa este interfata.
Calatorie prin imagini
Odata intrat pe site-ul http://labs.live.com/photosynth, alegi optiunea „Collections“, din meniul din stanga. Apoi selectezi spatiul pe care vrei sa-l vizitezi virtual. Ai de optat intre statia de lansare NASA, o colectie de poze din Marea Britanie realizata in colaborare cu BBC, Piata San Marco din Venetia, Piata San Pietro din Roma si alte cateva. Dupa ce te hotarasti ce vrei sa vezi, iti va aparea o fereastra web dominata de imagini ale destinatiei respective, pe care le selectezi pur si simplu cu mausul. In partea stanga se afla o sumara descriere cu scurtaturi catre elementele principale ale spatiului pe care il vizitezi. In stanga sus ai cateva unelte care te ajuta la navigare, printre care si butoanele de zoom. Imaginile sunt atat de bune, incat, marind poza, poti distinge si cel mai mic detaliu. Cea mai interesanta functie de la unelte este insa cea de afisare a pozitiei din care au fost facute pozele. Cand treci cu mausul peste ele, vezi exact unghiul si cadrul cu pricina. Chestia asta te ajuta si la navigarea tridimensionala. Daca iti vine greu sa te plimbi 3D, vezi jos insirate toate pozele si, cu un clic pe ele, acestea se vor mari, ca sa le poti studia pe indelete.

Epilog
Eu am gasit in experienta turismului virtual o modalitate extrem de relaxanta de a vizita locuri inedite si chiar de a intui modelul de civilizatie de acolo. Este un inceput timid al Metaversului, dar si o dovada clara a faptului ca lumea se cere arhivata digital.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ghidat pentru mediul de business
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ...
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019
O planetă „super pufoasă” este atât de ușoară încât ar pluti pe apă, susțin astronomii
O planetă „super pufoasă” este atât de ușoară încât ar pluti pe apă, susțin astronomii
Cum au apărut baobabii, numiți și „copacii vieții”, pe Pământ?
Cum au apărut baobabii, numiți și „copacii vieții”, pe Pământ?